W dniu 24 grudnia firma jest nieczynna. W pilnych sprawach prosimy o kontakt pod numerem tel. 667 030 000
Produkty » SVEBA DAHLEN » Piece tunelowe » Piece tunelowe

Piece tunelowe

Informacje ogólne

Firma SVEBA-DAHLEN produkuje piece tunelowe i dostarcza je dla klientów na całym świecie już ponad 50 lat. Każdy piec jest wykonywany w całości ze stali kwasoodpornej zgodnie z wytycznymi klienta oraz potrzebami produkcyjnymi. Oferowany jest szeroki wachlarz akcesoriów oraz dodatkowego wyposażenia. Piec może być wyposażony w różne typy taśm transportowych m.in. stalowe siatki czy płyty kamienne. Maksymalna szerokość pieca to 4 metry. W zależności od temperatury wypieku, piece występują w dwóch modelach. Standardowy pozwala na wypiek w temperaturze do 350o C. Piece wysokotemperaturowe umożliwiają wypieki do 500o C. Ogrzewanie
elektryczne lub gazowe.

piec tunelowy

Opis produktu:

  • Osiągalny w dwóch standardowych szerokościach
  • Wymiary taśm dopasowane do wypieku większości rozmiarów pizzy
  • Konstrukcja wykonana ze stali kwasoodpornej
  • Prosty w utrzymaniu czystości zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz

Rozwiązania techniczne

Sterowanie pieca za pomocą sterownika dotykowego OMRON PLC

 

 

 

 

Drzwi dostępowe

Piec wyposażony jest w drzwi dostępowe wykonane ze szkła, z wbudowanym oświetleniem, które umożliwia dogodny nadzór nad procesem pieczenia. Są one umieszczone w strategicznych miejscach wzdłuż pieca.

 

 

 

 

 

 

Przykładowe rodzaje taśm wypiekowych

W przypadku pieców ogrzewanych gazem stosujemy palniki firmy Weishaupt. Dystrybucja ciepła z wymiennika ciepła jest za pomocą turbin powietrznych.

Zasada ogrzewania w piecu gazowym

 Piece składają się ze stref wypiekowych. Każda strefa posiada osobną regulację temperatury
dołu i góry komory wypiekowej (za pomocą osobnych palników). Długość pieca w zależności od potrzeb produkcyjnych. Poniżej pokazana jest budowa jednej z sekcji wypiekowych.

 

Przykładowy rysunek techniczny pieca tunelowego:

 


Dane techniczne

 

  1. Regulacja zaparowania
  2. Skrzynka elektryczna
  3. Okno do nadzorowania wypieku
  4. Touch screan, panel sterujący PLC (opcja)
  5. Panel sterujący
  6. Kontrola luftu
  7. Regulacja wysokości drzwi typu roll-in
  8. Silnik wentylatora

 


Opcje

  • Sekcja nacinania pieczywa
  • Sekcja natrysku pieczywa przed i za piecem
  • Wymuszona cyrkulacja powietrza wewnątrz komory wypiekowej

Film